Műhelytitkok amire oda kell figyelned. (1. rész)

Sok fejtörést okozhat ha nem kellő odafigyeléssel választjuk ki egyedi fal-és padlóburkolatainkat.

Már az elején elcsúszhatunk ha a fal vagy padló állapotát és méreteit nem megfelelően mérjük fel.

Két út közül választhatunk

 1. Mindent saját magunk végzünk.

Ebben az esetben a burkolat kiválasztásához saját elképzelések kellenek. Sok-sok energiára, határozott fellépésre és kiváló kivitelezői képességekre lesz szükséged.

Ebben az esetben sem biztos, hogy kevesebb pénzből megúszod a kivitelezést, vagy a felújítást.

Sokkal több időbe és energiabevitelbe fog ez neked kerülni mint azt gondolnád.

2. Igénybe veszel egy külső szakértői csapatot, akiknek ez a munkája, a szakmája.

Akik kellő alapossággal mérik fel a falaid, a padlóid és eligazodnak a  burkolatok óriási piacán, így alaposan fel tudnak készülni a lehetőségekből. A burkolat tervezés függvénye a leendő burkoló alapanyagok, falburkoló anyagok kiválasztása. Burkolat választáskor a szépség mellett azt is szem előtt kell tartani, hogyan lehet megvalósítani a burkolásimunkákat úgy, hogy az a legesztétikusabb képet mutasson, egészségre káros anyagokat ne tartalmazzon és megfeleljen a tűzbiztonsági előírásoknak is.

A fal vagy padlóburkolat látványterve épp ebben ad nagy támogatást. Segítségével még idejében felmérhető, hogy valóban megfelelő-e, amit kiválasztottunk.

Tudtad?

A Cleartex Design kreatív szakemberei elkészítik neked az egyedi fal-és padló burkolati látványtervet.

Burkolási terv kivitelezés, megvalósítás

Burkolat terv segítségével elkerülhető a burkolás kivitelezésekor azok az esztétikai hibák, amelyek miatt nem érezhetjük hibátlannak a burkolat megvalósítását. Azokra a vékony csíkokra gondolok, amelyek látványa a burkolás összképét meglehetősen lerontják. Egy rosszul igazított burkolat kiosztást (sokszor tudat alatt) épp olyan hibának érzékeljük, ami miatt nem érezhetjük teljesen jól elkészítettnek a fal vagy padlóburkolati munkákat.

A burkolat kiosztásakor a helyszínen kell meggyőződni a burkolás megkezdésekor, hogyan valósítható meg a burkolat terv által diktált elképzelések. Sokszor előfordul, hogy az apró részletek megtervezésekor nem történik meg a helyszíni ellenőrzés.

ELLENŐRZÉS=KÖNNYED, MEGBÍZHATÓ KIVITELEZÉS

Általában egy adott fal szakaszon a burkoló lapok, tapéta szimmetrikus kiosztása a nyerő, ám ettől sok esetben el kell, el lehet térni. A kitalált burkolás minták is befolyással vannak a burkolat kiosztásra, épp úgy mint egy kiugró fal sarka, vagy egy beépített szekrény, vagy egy ajtó, nyílászáró, stb. A burkolat terv természetesen nem vehet figyelembe minden berendezést, falszakaszt egyszerre. Mégis a burkolat tervezés lényege abban áll, hogy a lehető legközelebb kerüljön a burkolás megvalósítása ahhoz a látványhoz, amit szeretnénk.

Burkolás előtt el kell dönteni a fontossági sorrendet, a leg látványosabb helyeket prioritásként kezelve szem előtt tartva azt, hogy az egész burkoló lapok, tapéta folytonosságát, míg a vágott burkoló lapok a tagoltságot, az egység megváltoztatását hozhatják magukkal.

Miután kiválasztottuk a burkolat típusát, meg kell határoznunk annak színét, stílusát és a burkolatkiosztást. A különféle burkolattípusok számtalanféle színben és stílusban kaphatók; ugyanabból az anyagból sokféle, eltérő hatású felületet hozhatunk létre. A sima, egyenletes csatlakozásokkal kialakított, modern belső terekbe illő bükk­fa padló például teljesen más hatást kelt, mint a régies, pácolt tölgyfadeszkákból készült padlóburkolat.

Néhány jó tanács

 • Igazodjunk a léptékhez: Nagy méretű burkolólapokat nagy helyiségekben alkalmazzunk, a kisebb szobákba kisebb elemek kerüljenek (bár ennek az alapszabálynak a felrúgásával egészen érdekes felületeket képezhetünk).
 • Vegyük figyelembe a többi burkolatot is: Egy mintás szőnyegpadló színes, mintás tapétával kombinálva már zavaró lehet.
 • A hosszanti csíkozás és padlódeszkák hosszítják a teret; széltében elhelyezve viszont szélesebbnek, ugyanakkor rö­videbbnek mutatják azt.
 • A geometrikus mintázat elegáns hatású, ugyanakkor kiseb­bíti a teret.
 • A világos árnyalatok nagyítják a teret, míg a meleg, sötét színek meghitt, barátságos környezetet teremtenek.
 • A durva, textúráit felületek oldott, rusztikus hatásúak, míg a sima, csillogó burkolatok könnyed, kifinomult, elegáns felületet képeznek.
 • Egyedi tapétát csak mélyalapozott falra tegyünk fel. A mélyalapozás hiánya ahhoz vezet, hogy a tapéta felragasztásakor a fal elszívja a ragasztót és száradás után a tapéta „leesik” a falról.
 • Vizes helyiségbe rakott egyedi tapéta felrakása előtt a falat portalanítsuk és a záró éleket víztiszta akril kád és PVC tömítőanyaggal lássuk el. Ez a megoldás segít abban, hogy víz kerüljön a hézagok közé és ott penészedés alakuljon ki.
   

Mit szólnál ahhoz, ha elmennénk hozzátok és egy közös reggeli alatt segítenénk megtervezni, kialakítani azt az atmoszférát, amiben mindannyian jól érzitek magatokat, jobban és sikeresebben dolgoztok?

Mehet?

Kattints az alábbi képre és regisztrálj be egy reggelire!

Cleartex Design reggeli

Telefon:+36 23 887 406
Mobil:+36 30 737 79 47, +36 30 377 27 01
E-mail:info@cleartexdesign.hu
Elérhetőségek