A háború utáni szürkeséget és egyhangúságot törte meg különleges textiljeivel a budapesti születésű Reich Tibor.  A modern textilipar úttörője volt, aki új dimenziókat nyitott meg a textiliparban.

A háború utáni szürkeséget és egyhangúságot törte meg különleges textiljeivel a budapesti születésű Reich Tibor. Merészségével és forradalmi ötleteivel színt vitt a brit otthonokba. Reich Tibor a modern textilipar úttörője volt, aki új dimenziókat nyitott meg a textiliparban. A királyi család is rajongott munkáiért, Erzsébet királynő is az általa tervezett gyapjúszövetet választotta nászajándékul 1947-ben.

Kortárs design, gyönyörű, kék szőnyeggel.
A tenger ihlette kék-fekete szőnyeg.

A természet jelentette Tibor számára a legnagyobb inspirációt. Rengeteget járta az erdőket, folyópartokat és állandóan fotózott, majd ezek alapján a képek alapján alkotta meg csodálatos műveit. Vallotta: Nincs tökéletesebb tervező a természetnél.

Az általa készített kárpitok borították például a Concorde járatait és az ő zebramintás textiljeivel kárpitozták a TSS Olympia hajó karosszékeit.

A Forbo is meglátta a lehetőséget Tibor textiljeiben. A Forbo Flotex & Tibor fantázianévvel született design padlószőnyegek nyolc termékcsaládra vannak osztva. Számos színvariáció választható egy-egy családon belül.

A flotex szőnyegtípusok nagyon strapabírók, számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Nagy terhelésű közületi és természetesen kisebb forgalmú családi házas felhasználásra egyaránt javasolt, bár ez utóbbi elég ritka hazánkban. 100% poliamid összetételű szálai antisztatikusak. A Forbo Flotex & Tibor design szőnyegek padlófűtésre is helyezhetők.

 

Retró hangulat, narancs és föld színű szőnyeggel.
A klasszikus fekete-fehér szőnyeg mindig tökéletesen hat.

Tibor unokája, Sam Reich vette kezébe nagyapja munkásságának újjáélesztését. Szerencsére a nagypapa kreativitása a nemzetközileg elismert archívumoknak (Victoria & Albert Museum, University of Leeds International Textile Archive.) köszönhetően fennmaradt. Mára már a világ bármely pontján, Párizstól New York-ig ismét felfedezhetők Tibor egyedülálló, különlegesen szép textiljei. A Forbo Flotex modulpadló tökéletes hordozófelületet biztosít Tibor dinamikus grafikai terveinek. A digitális nyomtatás legmodernebb technológiája pedig új élettel tölti meg mintáit.

Habár a mintákat 1950-60-as években tervezték, mégis a mai napig megállják a helyüket ezek az izgalmas, új padlóburkolatok. Sőt, innovatív burkolatai lehetnek a mai, modern közösségi vagy privát tereknek napjainktól egészen az 2050-60-as évekig.

Varsányi Brigitta

Telefon:+36 23 887 406
Mobil:+36 30 737 79 47, +36 30 377 27 01
E-mail:info@cleartexdesign.hu
Elérhetőségek