A különleges burkolási módoktól lesz igazán életteli egy helyiség, vidám az iskola folyosója, trendi az étterem.

Burkolni csak pontosan, szépen, ahogy a…. Vagy mégsem? Burkoljunk inkább átlósan, keresztül-kasul szőve egymáson a szálakat, színeket? Naná! Miért ne? Ezektől a különleges burkolási módoktól lesz igazán életteli egy helyiség, vidám az iskola folyosója, trendi az étterem.

Iskolai folyosó, színes, vidám linóleum burkolattal.

Ránézésre nehéz megállapítani, hogy ezek az egyedi burkolatok miből készültek? Elárulom, linóleumból, a természetes, környezetbarát és strapabíró melegburkolatot használták mindegyik projekt esetében a tervezők.

A csodálatos és sokféle színárnyalaton túl, a linóleum modul-méreteivel is tudtok játszani, illetve teljesen egyedi formára is vágható ez a könnyen kezelhető anyag. Így lehetséges az, hogy menő színösszeállítású, hexagonokból álló padlózatot tervezzetek például egy ruhaüzletbe.

Ruházati üzlet igazán különleges padlóval.

De, ne állj meg a burkolással a földön! Miért kötnéd gúzsba szárnyaló képzeled?

Az étteremben használt színes halszálkaminta felkúszott a falra is. Jól megfigyelhető az is, ahol a falat borítja linóleum, ott a padlón visszafogottabb színű és egységes burkolat van jelen, csupán egy-egy csíkot helyeztek el benne. Ettől nyer az egész enteriőr egy kellemes összhatást és nem csömörlünk meg a színektől.

Vidám színű burkolat padlón és falon.

Egy müncheni kávézóban kék linó-hexagonok alkotják a trendi faldekorációt. Ám itt, további alkalmazási területet nyert ez az anyag. Az asztalokat bútor-linóleummal vonták be. Kiváló választás, mert a linóleum felületei védőrétege (TopShield2) taszítja a port, valamint bakterio-és fungisztatikus. Azaz nem engedi a baktériumok és gombák szaporodását a felületen. Lássuk be, ez egy kávézóban, étteremben nagyon előnyös. Székek, padok, szekrények frontjai is „viselhetnek” linóleum borítást.

Café Bla, Münchenben, ahol nem csupán az asztalokat burkolták linóleummal, hanem a faldekor is ebből készült.

Hol tudjátok leginkább kamatoztatni ezt a nagy tervezési szabadságot, amit a linóleum nyújt? Szinte mindenhol. Közületekben éppúgy, mint magánházaknál. Oktatási intézményekben, idősek otthonában, éttermekben, irodákban ideális burkolat. Az egyszínű mellé rendelve egy textúrált, váltakozó színtónusú sáv, nemcsak ütős dizájnt ad, hanem térkijelölő funkcióval is bír.

Ez a puha, meleg anyag akusztikai szempontból is kedvezően befolyásolja a tereket. A parafa hátlapnak köszönhetően csökkenti a lépészajokat, valamint csúszásmentes. Ez a nem elhanyagolható biztonsági szempont tette lehetővé, hogy játszóházakban, óvodákban is csodálatos és kreatív burkolást végezzenek vele.

Kreatív burkolat játszóházban.

Mindenhol, ahol fontos, hogy hosszútávon megbízható, igényes és környezetbarát burkolatot kapjon az enteriőr, ott a linóleum a legideálisabb választás.

Amennyiben Ti is terveznétek vele, keressétek a Cleartex Design Stúdió szakértőit.

Varsányi Brigitta