A vezetősáv a vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket.

A vezetősáv a vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket. Akadálymentesítéskor a vezetősáv nemcsak a gyengénlátók hanem a vakok számára is szolgál információval.

A közületi létesítményekben célszerű minél egyszerűbb, egyértelműen megkülönböztethető taktilis jelrendszert alkalmazni. Ez kétféle jelet tartalmaz:

  1. „Állj! Veszélyforrás következik” jelentésű figyelmeztetőjelzés – pontszerű, diagonális elrendezésű, 25-45 mm átmérőjű gömbszeletekkel illetve csonkakúpokkal strukturált felület
  2. „Erre haladhatsz biztonságosan” jelentéssel bíró vezetősáv – a haladás irányával párhuzamos, legalább 30-40 mm széles bordázatú felület.

Vezetősáv vakok és gyengénlátók számára
Vezetősáv vakok és gyengénlátók számára

Ezek a segítő jelek burkolat 0 szintjéből beltér esetén +3 mm magasságban kiálló, kidomborodó jelet tartalmazzanak.

Az a legideálisabb, ha a taktilis felületek színben is kontrasztosan eltérőek a környező burkolattól, ajánlott a fehér és az élénk sárga szín használata, vagy világos színű padlóburkolat esetén a fekete és antracitszürke.

Padlóburkolatba épített, vagy utólag elhelyezett, vezetősávra, elsősorban azokban a terekben van szükség, ahol a látássérült emberek rendszeres mozgására kell számítani. A vezetősáv segítséget nyújt abban, hogy a látássérült ember önállóan tudjon közlekedni. A vezetősáv kialakításánál előnyösebb helyzetben van az új épületet, illetve burkolatot tervező személy.

A vezetősávot a faltól távol, keskenyebb folyosókon középen célszerű kialakítani csúszásmentes anyagból. A vezetősáv szélessége 40 cm, ideális esetben 60 cm és a jelzendő terület előtt 40 cm-el álljon meg.

A vezetősáv anyagának megszakítása, felcserélése egy másik anyaggal változásra hívja fel a figyelmet.

Az ERSTE Bankban volt az első ilyen projektünk, ahol textil szennyfogóba integráltuk az aluminiumsínes rendszert. Ebben pedig textil és gumi járófelületű csíkok váltják egymást.

A főbejáratnál elhelyezett taktilis szennyfogó felületébe integráltuk a fotocellás ajtó zárszerkezetét is.

Varsányi Brigitta

Telefon:+36 23 887 406
Mobil:+36 30 737 79 47, +36 30 377 27 01
E-mail:info@cleartexdesign.hu
Elérhetőségek