Tudom én, hogy a szőnyeg nem olcsó dolog.

Kinézünk valami jót, aztán megbeszéljük magunkkal, hogy van belőle kisebb méret, spóroljunk meg pár (tíz)ezer forintot.

Erre azt mondanám, hogy a megfelelő helyre válasszunk megfelelő méretű szőnyeget.
Szerencsére a Cleartex design lakberendezési bemutatóteremben, már nagyméretű szőnyegek is elérhetőek.

Cleartex design tipp:
Mit nevezünk nagyméretű szőnyegnek?

“Nagyméretű szőnyeg” a 133×195, 140×200, 160×230, nagyritkán 200×300 vagy 300×300 centiméter. Miközben a nappali ülőrésze már egy szerényebb lakásban is akár 5×3 méter lehet!

Nézzük meg 9+1 egyszerű szőnyeg elhelyezési szabályt.

  1. Az ülőbútorok elöl lévő lába legyen a szőnyegen!
  2. Ha a kanapénak az elöl lévő lába van csak a szőnyegen, akkor a fotel teljesen a szőnyegre kell, hogy kerüljön.
  3. Az összes ülőbútor rajta van a szőnyegen.
  4. Ha véletlenül egy olyan kisebb méretű szőnyegünk van, amit a minta, textúra miatt mindenképpen behoznánk a helyiségbe, akkor elfogadható, hogy az ülőbútorok nincsenek a szőnyegen.
  5. ha kb. 50 centiméternyi padlófelület van a szőnyeg széle és a fal között – akkor hatalmas szőnyegről beszélünk. Elsősorban egymáshoz hagyományosan, fallal, ajtóval kapcsolódó, összenyíló szobák esetében alkalmazzuk ezt a megoldást.
  6. A hálóban a szőnyeg – amin az ágy is áll, bő 60 centivel vegye körül az ágyat. (Ehhez hozzátenném: mindenképpen legyen kilépő szőnyeg, mégpedig legalább 80×150 centis, kellemes, puha magasszálú shaggy szőnyeg.
  7. Az étkezőasztalhoz választott szőnyeg úgy vegye körül az asztalt, hogy a székek használat közben is a szőnyegen álljanak! Viszont ha teszünk, akkor ide tényleg tegyünk nagyot. Mert ebéd közben küzdeni a felkunkorodó szőnyeggel, a fél lábon a szőnyegen billegő székkel, asztallal elég küzdelmes elfoglaltság ahelyett, hogy az étkezés örömeire koncentrálnánk.
  8. Legyen szőnyeg a közlekedőben – ha tetszik nekünk, de a biztonság és kényelem érdekében jobb összefüggő darabot (futószőnyeget) választani, mint több kisebbet.
  9. Ahol többfunkciós a szoba, ott érdemes azonos stílusú, színben harmonizáló szőnyegekkel erősíteni ezeket a bútorszigeteket! Szintén lehetőség van arra, hogy több  kisebb szőnyeggel alakítsuk ki a kívánt méretet – bár azért ez a használatban nem lesz teljes értékű megoldás.

Végül + 1 szabály, szerintem rémes szőnyeget szőnyegre tenni! Azaz padlószőnyegre szőnyeget, nagy szőnyegre kis szőnyeget. Ezt inkább kerüljük!

 

Post your comment

Telefon:+36 23 887 406
Mobil:+36 30 737 79 47, +36 30 377 27 01
E-mail:info@cleartexdesign.hu
Elérhetőségek